Colvita - kapsułki z kolagenem rybim+Algi+Witamina EColvita-strona główna Młodość+Uroda+Zdrowie z Kolagenem Rybim

:: KOLAGEN RYBI
W KAPSUŁKACH..

 

COLVITA jest unikalnym w skali światowej preparatem o bardzo szerokim spektrum oddziaływania. Zawiera mikronizowane algi, liofilizat ------ trzeciorzędowego kolagenu i elastyny ze skór rybich oraz aktywną biologicznie postać witaminy E...

 



colvita-kapsułki z kolagenem rybim

COLVITA

SUPLEMENT DIETY + NUTRIKOSMETYK

kolagen naturalny-colway
kontakt-zadaj pytanie
sklep-zamówienie

... Pierwsza na świecie kapsułka piękności z kolagenem rybim ...
 
     
 




KAPSUŁKI Z KOLAGENEM RYBIM

Wszystkie składniki COLVITY występują w postaci wysoko przyswajalnych połączeń organicznych. Preparat sprzyja odbudowie kolagenu ustrojowego w całym organizmie. Efekty jego działania w postaci wyraźnej poprawy kondycji skóry widoczne są w trzecim miesiącu systematycznego spożywania.


Kapsułki Colvita z kolagenem rybim

WYSTARCZĄ DWIE KAPSUŁKI DZIENNIE



Unikalny na skalę światową kompleks liofilizatu czystego tropokolagenu, pozyskiwanego ze: skór rybich, ekstraktu alg morskich, bioprzyswajalnej witaminy E , (alfa - tokoferolu)

COLVITA - WITAMINA E - BIOPRZYSWAJALNA


Witaminę E odkryli w 1922r. K. Bishop i H. Evans powodując z jej pomocą wyleczenie z bezpłodności szczurów laboratoryjnych.

W odróżnieniu od witaminy C jest rozpuszczalna w tłuszczach, a nierozpuszczalna w wodzie. Istnieje kilka postaci witaminy E pozyskiwanej z roślin, bądź też syntetycznie. Dopiero jednak od stosunkowo niedawna, wytłaczane na zimno z pędów wzrostu roślin oleje zawierające estry octanu alfa - tokoferolu (5, 7, 8 - trimetylotokolu) w formie prawoskrętnej, wykazują 100% aktywności biologicznej i są najlepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Jest to bardzo ważne, gdyż spotkać się można z zarzutami nieprzyswajalności witaminy E, które są o tyle bezzasadne, że dotyczą "starych" lub syntetycznych form tej witaminy. DL alfa - tokoferol to zupełnie nowa biotechnologia. Substancja importowana z USA, znacznie droższa i pochodząca z pędów wzrostu roślin z selekcjonowanych upraw. Istota różnicy polega m.in. na tym, że czyste preparaty tokoferoli są wrażliwe na działanie tlenu, promieni UV i wielu środków chemicznych. Estry tokoferoli pozyskiwane w najnowszych high biotechnologies są zaś na te czynniki odporne.

Zastosowany w COLVICIE 1 mg DL alfa - tokoferolu odpowiada aktywnością biologiczną mniej więcej 1 j.m. witaminy E zawartej w naturalnych pokarmach. Witamina E była pierwszym specyfikiem jakiemu w XX w. przydano określenie "eliksiru młodości". Dodaje żywotności, witalności, energii, chęci do życia. Stymuluje syntezę kolagenu, poprawia wygląd skóry i chroni przed bezpłodnością.

Działanie farmakologiczne:

1. Najważniejszą funkcją biologiczną witaminy E jest, ochrona organizmu przed niszczącym wpływem wolnych rodników. Wolne rodniki to niezwykle aktywne cząsteczki tlenu, które atakują prawie wszystkie składniki żywych tkanek. Cząsteczka witaminy E reaguje z wolnymi rodnikami i przekształca je w obojętne, niegroźne substancje, które następnie zostają wydalone z organizmu wraz z moczem. Podczas tego procesu sama witamina E traci swą aktywność i dopiero dzięki reakcji z kwasem askorbinowym czyli witaminą C, którą również zawiera nasz suplement COLVITA (w algach - postać lewoskrętna) zostaje odtworzona aktywna postać tokoferolu. Ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające witamina ta nazywana jest głównym "ochroniarzem" organizmu.

Właściwości antyutleniające tokoferolu są szczególnie istotne w przypadku wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wchodzą w skład błon komórkowych. Kwasy te pod wpływem tlenu i światła ulegają utlenieniu w wyniku czego powstaje duża ilość wolnych rodników, co z kolei sprzyja uszkodzeniu błon komórkowych i zwiększa ich przepuszczalność. Zjawisku temu przeciwdziała właśnie witamina E.

Błona komórkowa jest niezwykle ważna dla zdrowia i prawidłowego życia każdej komórki. Przede wszystkim poprzez błony komórkowe odbywa się transport i zaopatrzenie komórek we wszystkie witaminy i składniki mineralne oraz hormony i inne związki chemiczne, od których zależy działalność i sprawność każdej komórki ciała. Płyny z odżywczymi substancjami cyrkulujące przez błony, poddawane są skrupulatnej selekcji. Innymi słowy, bez aktywnej działalności błon komórkowych poszczególne tkanki nie otrzymałyby tego, co jest im potrzebne do prawidłowego funkcjonowania. Można więc teraz zrozumieć, dlaczego tak wiele chorób zależy od stanu błon komórkowych np. choćby w przypadku cukrzycy, problem tkwi w nieprawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych, które nie mogą "transportować" glukozy z krwi.

2. Witamina E dzięki swym właściwościom antyutleniającym jest również pomocna w ochronie krwinek czerwonych (erytrocytów) transportujących tlen do każdej komórki ciała. Czerwone krwinki również ulegają "starzeniu", a proces ten przyspieszony bywa pod wpływem światła i tlenu, powodując ich zniekształcenie. Jest to skutek utleniania tłuszczów budujących błony komórkowe erytrocytów. Procesowi temu zapobiegają dodatkowe dawki witaminy E. Badania wykazały, że taką optymalną dawkę chroniącą krwinki czerwone przed zniszczeniem i deformacją jest 40 do 60 mg witaminy E dziennie. Tokoferol chroniąc krwinki czerwone, jednocześnie wspomaga proces oddychania komórek i wpływa na prawidłowe funkcjonowanie i utrzymanie wysokiej wydolności mięśni. Dlatego m.in. zalecane jest, aby sportowcy spożywali pożywienie zawierające dużo witaminy E.

3. Witamina E pobudza także produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych.

4. Współdziała ona również z witaminami A, C i karotenoidami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, dzięki temu, że witaminy te chronią organizm przed wolnymi rodnikami. Niedobór witaminy E niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, gdyż zmniejsza się stabilność błon komórek tego układu i nasila synteza związków obniżających sprawność immunologiczną organizmu. Jest on wtedy bardziej skłonny do zakażeń i przewlekłych schorzeń.

5. Naukowcy są obecnie zdania, że zaćma, czyli schorzenie prowadzące do upośledzenia narządu wzroku jest również wynikiem nadmiernego wytwarzania się w organizmie wolnych rodników. Ponieważ witaminy E, C i A pełnią funkcję antyutleniaczy, chroniąc przed rodnikami, dlatego pośrednio chronią nasze oczy przed tą chorobą. Na Uniwersytecie w Tampere w Finlandii przez wiele lat badano zależności między poziomem niektórych witamin we krwi a rozwojem zaćmy. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu, lecz niskim poziomem witaminy E i prowitaminy A były ok. 4 razy bardziej narażone na powstanie zaćmy niż ci, którzy mieli we krwi dużo cholesterolu i wspomnianych witamin. U palaczy postęp mętnienia soczewki prowadzący do zaćmy był wyraźnie szybszy niż u osób niepalących.

6. Zdaniem naukowców, jeśli organizm otrzymuje regularnie zwiększone dawki witamin o działaniu przeciutleniąjącym, do których należy witamina E, wówczas o 40% obniża się ryzyko chorób układu krążenia, takich jak miażdżyca, choroba niedokrwienna serca i zawał. Dzięki temu, że witamina E hamuje utlenianie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zapobiega ona rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych. Nieprawidłowa dieta, tzn. przejadanie się tłustymi wędlinami, białym pieczywem, makaronem, cukrem, słodyczami, powoduje że w organizmie pojawia się więcej różnych związków cholesterolu (tzw. lipidy). Lipidy krążą w dużej ilości we krwi a następnie osadzają się w ścianach tętnic, doprowadzając do ich zwężania. W ten sposób zaczyna się rozwijać miażdżyca, zagrażając różnymi chorobami serca i naczyń krwionośnych. Niebezpieczeństwo rozwoju miażdżycy wzrasta przy niedobrze witaminy E w diecie. Poza tym witamina ta wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu, co jest także istotne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.

7. Likwiduje ona dokuczliwe, nocne skurcze w łydkach, spowodowane słabym krążeniem poniżej kolan. Na przypadłość tą narażone są głównie kobiety po przekroczeniu 50 roku życia. Po tygodniowym regularnym zażywaniu od 30 do 40 mg witaminy E następuje zwykle duża poprawa i skurcze ustępują.

8. Witamina E okazała się również pomocna przy leczeniu przykrych dolegliwości związanych z menopauzą. Zwykle dawki 30 - 60 mg witaminy E dziennie ratowały kobiety przed bólami, uderzeniami gorąca oraz stanami niepokoju.

9. Witamina E jest także niezbędna u mężczyzn do prawidłowej produkcji spermy. Dlatego niedobór witaminy E możne prowadzić do bezpłodności.

10. Wreszcie witamina E pomaga również w leczeniu dolegliwości skórnych. M.in. jest pomocna w przypadku tzw. "plam starczych ", czyli przebarwień skóry pojawiających się u starszych osób głównie na dłoniach. Plamy te, są to grudki tłuszczu utlenione przez wolne rodniki nie poddające się redukcji. Te przebarwienia występują również w innych tkankach. Przebarwień tych można uniknąć jeśli organizm regularnie otrzymuje wystarczające ilości witaminy E. Tokoferol nie tylko zapobiega powstawaniu tych plam, lecz również w pewnym stopniu pomaga je usunąć. Poza tym witamina E przyspiesza powstawanie nowej tkanki po oparzeniach czy innych zranieniach, a także chroni przed działaniem promieniowania UVB. Pomaga też zwalczać grzybicę.

Warto wiedzieć jeszcze o witaminie E, że występuje w: kiełkach pszennych - 30,5 mg /1OOg, oleju z kiełków - 250 do 520 mg / 1OOg, w oleju sojowym - 115 mg / 1OOg, w sałacie - 13 mg/ 1OOg, kapuście - 6mg / 1OOg, oliwie 8 mg / 1OOg, w rybach - 4 do 15 mg / 1OOg, w żółtku jaj - 3mg / 1OOg, w oleju lnianym - 23 mg / 1OOg, w kiełkach kukurydzy 16,4 mg / 1OOg. w oleju sezamowym - 5 mg / 1OOg, a także w m.in. wiesiołku, ogóreczniku, czarnuszce, rzeżusze, lipie, lubczyku, orzechach, pokrzywie, dzikiej róży, grochu, lucernie, koniczynie.

Jest obojętna na wysokie nawet temperatury, natomiast rozkłada ją światło słoneczne.

Zapotrzebowanie organizmu na witaminę E - to wg różnych (akurat co do niej wyjątkowo rozbieżnych w światowym piśmiennictwie) źródeł, od 30 mg do nawet 200 mg.

W dawkach leczniczych przepisywana jest nawet w ilości 400 - 600 mg

Wskazania lecznicze to: kolagenozy, trądzik, dermatozy, wypadanie włosów, cukrzyca, zakrzepowe zapalenie żył i tętnic, liszaje, sklerodermia, alergie, marskość i zapalenie wątroby, kamica żółciowa, stłuszczenie serca, zaniki mięśni, nowotwory, retinopatie, zaburzenia potencji, nadciśnienie, mukowiscydoza, choroba Parkinsona.

Jedna molekuła witaminy E zabezpiecza przed wolnymi rodnikami ponad 200 nienasyconych molekuł kwasu tłuszczowego!

Neutralizować, a nawet hamować działanie tokoferolu - potrafią natomiast szczawiany i sole żelaza.

Dawka witaminy E w COLVICIE (5 mg / kapsułka) wydaje się bardzo niewielka, ale jest to DL alfa - tokoferol, postać najaktywniejsza z możliwych do otrzymania we współczesnej biochemii.

Istotne jest dla nas to, że zwiększa ona, w synergii z witaminą C, selenem, chromem i cynkiem (składniki alg) syntezę kolagenu. Wchłania się do krwi i limfy wraz z hydroksyproliną i hydroksylizyną - produktami rozpadu kolagenu trzeciorzędowego, a następnie metabolizowana jest w wątrobie i w skórze, a wydalana z żółcią moczem i potem.


  • Colvita - suplement diety
  • Colvita - użytkowanie
  • Colvita - nutrikosmetyk
  • Colvita - lekarstwo
  • Colvita - odchudzanie
  • Colvita - marketing

    Wstecz << Colvita-Strona Główna <<
  • KOLAGEN ALGI OCTAN WITAMINY E
    KOLAGEN ALGI WITAMINA E
     
    ^ do góry





    Colvita - Producent - Inventia Polish Technologies \ Sieć - COLWAY / Dystrybucja - Colvita.pl © 2007